Prajituri,  Prajituri

Prajitura de morcovi

carrot cake

 

Prajitura de morcovi. Cine ar fi crezut?

Am auzit prima oara si am mancat prima oara cam la 6 luni dupa ce m-am mutat in Anglia. Superba prajitura si de atunci am tot cautat o reteta care sa semene cu acea prajitura pe care am gustat-o prima oara. Cred ca era o prajitura de la M&S si ca de obicei sarbatoream cu colegii la serviciu.

Cand am devenit mamica am incercat o reteta de briose si desi fetei mele i-a placut nu era acelasi gust. Am tot cautat si cautat pana am gasit iar reteta in cartea Deliei – o carte imensa cu multe retete de unde am invatat multe.

Asa si cu reteta asta…pe care in sfarsit am desavarsit-o de Craciun. Am vrut sa pun reteta mai devreme pe blog dar apoi am vazut ca si pe blogul lui Adi Hadean a aparut o versiune a Alinei Ciorgan. Un pic diferita dar tortul arata super gustos asa ca sa te duci si sa vizitezi si acolo.

Asa ca uite si reteta Deliei bineinteles adaptata ingredientelor romanesti si gustului familiei bineinteles.

Ingrediente:

  • pentru aluat:

175 grame zahar brun (daca nu aveti si cel alb este ok)

2 oua mari la temperatura camerei

120 ml ulei de floarea soarelui

200 grame faina 000

1 lingurita si jumatate bicarbonat de sodiu

coaja rasa de la 1 portocala

1 lingurita de scortisoara macinata

1/2 lingurita nucsoara

200 grame morcovi, curatati si rasi

175 grame stafide

100 grame nuci pisate

  • pentru crema:

1 Cutie de crema de branza Philadelphia (care a fost tinuta in afarea frigiderului cel putin jumatate de ora)

20 grame zahar pudra

2 lingurite extract de vanilie

1 lingurita de scortisoara macinata

  • pentru sirop:

sucul de la o portocala

1 lingura mica de suc de lamaie

40 g de zahar brun

Alte necesitati:

tel electric sau manual

un bowl mare

o lingura de silicon

forma de prajitura de silicon

platou pentru prajitura

Preparare si metoda:

Incepe prin a preincalzi cuptorul 170°C sau gas 3.

Prepararea este super simpla – Ia un castron marisor si mai inalt. Adauga zaharul , ouale si uleiul impreuna. Foloseste telul electric daca ai daca nu si unul manual este ok si bate timp de 3-4 minute.

Peste aceste amestec cerne faina , bicarbonatul, scortisoara si nucsoara. Acum folosind o lingura de silicon amesteca totul impreuna. Cand totul este ca o pasta adauga coaja de portocala, morcovii, stafidele si nucile.

Cand totul este combinat toarna amestecul in vasul pregatit.

Pune forma de prajitura in cuptor la mijloc pentru 35 – 40 minute sau pana cand prajitura este bine crescuta si se simte ferma si elastica la atingere.

In timpul in care prajitura este in cuptor pregateste siropul si crema amestecand ingredientele pentru fiecare separat.

Cand prajitura este gata scoate-o de la cuptor si inteap-o cu o scobitoare pe toata suprafata. Folosind o lingura raspandeste siropul cat mai bine pe toata suprafata prajiturii.

Acum tot ce trebuie sa faci este sa astepti ca prajitura sa se raceasca. Va dura cam 2-3 ore. Cand s-a racit bine muta prajitura pe un platou, scoate crema de la frigider si intinde-o pe toata suprafata prajiturii. Mai ia un pic de praf de scortisoara si nuca pisata si presara pe deasupra.

E bine sa lasi prajitura sa stea un pic , ba chiar sa o bagi unpic la frigider daca vrei ca sa intre crema un pic in prajitura.

cake1

 


	

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »