Copil cu măr
Retete

Nu îți obliga copilul să mănânce…

“Mătusa ta ți-a cumpărat alune si tu nu le-ai mâncat pe toate asa că o să îi spun să nu îți mai cumpere!”

Asa îsi certa o bunică nepoțica de nici trei ani…

Pe bune? Cum să ameninți un copil atât de mic cu asa ceva?

Bunica o ținea de o mânuța si mămica ei de cealaltă. Abia putea ține pasul mititica si cu toate astea bunica o certa iar mama ei nu spunea nimic. Înțele sa grăbeau către scoală probabil sa ia un frățior sau o surioară dar ca si adult ar trebui să ții cont de faptul ca un copil atât de mic nu poate ține pasul cu tine.

Copilul a întrebat de ce…la care bunica i-a răspuns:

“Păi dacă nu le-ai mâncat pe toate!”

Da…ca si cum alunele sunt atât de minunate si bune pentru un copil atât de mic. Bine in principiu nu sunt de acord cu faptul în sine. Un copil de orice vârsta nu ar trebui sa fie niciodată certat pentru faptul că nu mănânca suficient. Acum pe bune chiar nu poți compara stomacul unui micuț cu cel al unui adult.

Fetița nu a mai spus nimic si-a continuat drumul trasă cât mai repede de mami si de bunica.

Acum ca amândoua fetițele sunt scolărițe, de luni până vineri fac cel puțin două drumuri către scoală si înapoi acasă de una singură asa că mi se întamplă să mai dau si peste discuții de genul acesta care sincer nu îmi fac deloc plăcere.

Din păcate conversații de genul asta nu sunt deloc singulare. Se întâmpla chiar mai des decât mi-ar plăcea. În continuare bunicii fac regulile desi vremurile s-au schimbat si felul in care ne crestem copiii ar trebuie să se schimbe.

Nu zic că bunicuțele nu au si ele dreptate uneori dar când vine vorba de cât ar trebui să mănânce un copil sau de cum ar trebui sa fie recompensat cu o bătăiță in caz că nu ascultă sau face vreo prostie ar trebui mai bine să nu îsi dea cu părerea.

Imi pare rău dacă supăr cu vorbele mele. Sunt multe bunicuțe care îsi cresc nepoțeii frumos si educați dar sunt multe care înca au impregnată chestia asta cu mâncatul:

“Mai ai doar două lingurițe si termini tot din farfurie! Hai că nu e mult si nu vrei să aruncăm mâncarea când atât de mulți copii nu au ce să mănânce în lume!”

“Hai, ia o gurița din prăjitură că tanti ți-a adus ca să mănânci!”

“Dacă mănânci tot atunci bunica îți dă ciocolată când termini de mâncat!”

Nu! Nu trebuie sa procedăm asa. Stiu că uneori si noi ca mămici suntem frustrate uneori că le gătim copiilor nostri si apoi ei nu vor nici măcar sa încerce ce le-am pregătit.

Însa asa încep problemele cu mâncarea pentru copii si acestea pot continua pentru tot restul vieții lor.

Si acum desi sunt adult înca aud în cap vocea bunicii sau a mamei care îmi spuneau:

“Nu te ridici de la masă până când nu termini tot din farfurie!”

Ggggrrr!

Nu creea vinovăție in nepotul si copilul tău. Dă-i posibilitatea să aleagă, sa experimenteze cu mâncarea fix asa cum îsi doreste si îți garantez că va fi bine.

Dacă nu în câțiva ani de zile vei avea un copil frustrat care nu va stii ce îi place si doamne fereste si un copil obez care cu siguranță va avea probleme toată viața.

Si mereu hrăneste-ți copilul cu mâncare potrivită pentru vârsta lui si în primul rând sănătoasă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »