Retete

Începe Școala – sfaturi si îngrijorări

Luna septembrie se apropie cu pași repezi si atât copiii cât și părinții au în minte un singur lucru:

“Ce mică a mai fost vacanța mare!”

Pentru noi vine un an greu. Cred că îmi este mai teamă anul ăsta de începerea școlii ca niciodată.

Miss A începe clasa întâi și chiar nu știu cum va face față temelor si cerințelor. Ea este o fire mai energică si nu prea îi place să facă ceea ce i se spune nici acasă așa că mă întelegeți.

Miss K trece clasa a cincea…ceea ce înseamnă o mare schimbare pentru un copil sensibil ca ea. Din comfortul celei de a doua case pe care l-a avut alături de doamna învățătoare va fi acum aruncată în nebunia cerințelor a 15 profesori.

Sper din toată inima să îi fie bine și să aibă ca dascăli persoane care să îi înțeleagă și firea ei.

Astea fiind spuse ne pregătim de începerea școlii.

În acest an vor avea si alt program de școala. Cea mică va învăța de dimineață, iar cea mare de după – amiază. Asta face ca lucrurile să fie un pic mai complicate însă pe de alta parte este bine pentru că înseamnă că își vor face temele la ore diferite iar eu nu va trebui să mă împart la ora temelor.

Sper din tot sufletul să nu avem nici foarte multe teme. Pentru Miss A va fi prima dată când va trebui să facă, iar Miss K nu prea este obișnuită cu multe teme ca alți copii. Doamna ei învățătoare s-a asigurat mereu că toți au învățat din clasă iar teme acasă le-a dat doar cât sa aprofundeze.

Pentru prima dată – școala gimnazială – sfaturi

Miss K deși este tristă pentru că s-a despărțit de doamna învățătoare este foarte încântata să înceapă o noua aventura, ceea ce este minunat. În plus, în vara asta s-a și maturizat foarte mult și văd cum sub ochii mei devine o domnișoară.

Cea mai mare schimbare va fi cantitatea de responsabilitate pe care o sa o aibă.

Pe lângă faptul că își vor asuma mai multă responsabilitate, ea va trebui să se asigure că își ia la școală mereu cărțile potrivite la lecțiile potrivite și își va face temele corecte în noaptea potrivită și le va preda mereu la timp.

Sunt convinsă că nu îi va fi foarte ușor însă deși este un copil foarte conștiincios. Am stat deja de vorbă și recomand tuturor părinților aflați in situația mea sa facă la fel.

Trebuie să învețe să își asume responsabilitatea și nu ar trebui să o faci pentru ei. Vă recomand însă să le oferiți tot atât de mult sprijin și ajutor în primele săptămâni până când se obișnuiesc.

Dar amintiți-vă că a le oferi sprijin nu înseamnă că ar trebui să o faceți pentru ei. Dacă faci totul pentru ei, nu vor învăța să se organizeze. Și credeți-mă că știu că uneori este mai ușor să preluați și să o faceți singuri, dar fiți perseverenți și copiii voștri vor învăța să se descurce și singuri.

De fapt, așa ar trebui să facem in toate aspectele vieții lor.

Credeți-mă ca și eu sunt genul de persoană care vrea ca fetele mele să aibă mereu ceea ce își doresc, să nu fie niciodată triste sau nefericite dar…meseria noastră de mame și de părinți este să le dăm tool-urile necesare să facă față la absolut tot ce le rezervă viața.

Cred că am deviat un piculeț de la sfaturi așa că am să continui cu un sfat:

NU LE ÎNCĂRCAȚI COPIILOR PROGRAMUL DEJA

Și aici mă refer în principal la meditații dar și la activitățile extracuriculare. Asigurați-vă că odraslele voastre mai au și timp liber. Și aici mă refer la momente când pot să facă fix ce vor ei.

Miss K avea două activități extracuriculare anul trecut – pian si balet – însă anul acesta va renunța la balet pentru că considerăm că este totuși prea mult. Așa că singurele lucruri pentru care va trebui să iasă din casă si să facă teme în afara școlii sunt – pian si engleză. Consider că este deja foarte mult pentru un copil de vârsta ei.

Mulți dintre colegii ei vor începe deja meditațiile la română și la matematica dar eu consider că totuși este mult prea devreme. Poate în timp îmi voi schimba părerea dar deocamdată vreau sa văd si cum se va descurca de una singură – poate chiar nu va avea nevoie.

Se anunța că profesorii pe care îi va avea la clasă sunt super așa că de ce sa îi încarc copilului programul degeaba?

FII PREGĂTIT SĂ ÎI OFERI COPILULUI TĂU MAI MULTĂ INDEPENDENȚA

Da știu pentru unii dintre noi este foarte greu. Și mie îmi este greu. Deja o parte din colegele fetei mele ies singure(adică fără părinți) afara în parc la plimbare cu alte fete. Eu pe Miss K deocamdată o las doar dacă sunt și eu prin parc. Cu siguranță însă se apropie momentul când va trebui să o las însă pentru că altfel își va pierde contactul cu prietenele sale.

Dar independența nu va veni numai pentru timpul liber împreună cu prietenii. Așa că încearcă și rezistă tentației de a face totul. Copilul tău trebuie să învețe să își gestioneze timpul în mod eficient și nu o va face dacă pregătești totul pentru el.

ASCULTĂ-ȚI COPILUL CÂND ÎȚI POVESTEȘTE DESPRE CUM SE SIMTE LA ȘCOALA

Faptul că acum este mare nu înseamna că nu mai are nevoie să îți si vorbeasca. Miss K a fost întotdeauna mai comunicativă decât alți copii și mereu a fost cea care povestea de la școala însă sunt convinsă că o dată cu maturizarea lucrurile se vor mai schimba.

Începerea școlii gimnaziale poate reprezenta o schimbare incredibil de mare pentru copilul tău! Vor întâlni poate noi copii și profesori, precum și multe lucruri noi.

Fă-ți timp să vorbești cu copilul tău când termină școala în fiecare zi pentru a verifica dacă totul este ok și dacă au probleme.

DĂ-I COPILULUI TĂU ÎNCREDERE ÎN SINE

Amintește-I copilului tău că toată lumea se află în aceeași barcă atunci când pornesc. Vorbiți-le despre modalitățile de a iniția o conversația dacă le va fi greu.

Amintiți că prietenii au nevoie de timp pentru a se dezvolta șo sa nu se panicheze dacă nu își fac un prieten nou imediat – asta în cazul în care încep să învețe într-o școală nouă.

Încurajează-i să se alăture cluburilor și să se implice în viața școlară. Aceasta poate fi o modalitate bună de a face prieteni cu elevii din alte forme și grupuri de an.

Pe final vă urez succes tuturor atît celor care încep o nouă etapă alături de copiii lor cât și celor care doar își continuă drumul alături de copiii lor.

Cu toții avem nevoie de curaj si de multă înțelepciune!

Și dacă credeți că ar fi lucruri pe care ar fi trebuit să le cuprind și nu am reușit aștept comentariile si sfaturile voastre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »