Somn linistit pentru copii
Parenting

Sfaturi pentru un somn de noapte linistit pentru copilul tau

Am fost intrebata in nenumarate randuri cum reusesc sa imi fac fetita de 20 de luni sa doarma de la ora 7 seara pana dimineata. Raspunsul meu este de fiecare data acelasi – “Cu multa rabdare, eforturi si sacrificii am reusit.”

Raspunsul celor care primesc acest raspuns este de multe ori acelasi – o privire neincrezatoare si eternul “Nu pot sa cred!”

Va spun sincer si voua cititorilor mei – a fost greu dar am reusit.

Am si o fetita de aproape 6 ani cu care am facut exact aceleasi lucruri cand era bebelusa si care si acym nu se culca de noapte mai tarziu de 21.30 – 22.00 in fiecare seara.

Bineinteles sunt si momente speciale ca o zi de nastere sau un concediu cand amandoua fetele pot sa treaca peste ora lor de culcare normala dar poti sa garantezi ca a doua zi nu vor fi niste copii linistiti.

Intotdeauna am fost ferm convinsa ca daca un copil doarme bine atunci va fi un copil mai fericit. Stiti zicala in engleza “Good sleep, good baby” (somn bun, copil bun).
Somn linistit pentru copii

Asa ca m-am hotarat sa va spun si voua ce fac eu sa ma asigur ca fetele mele vor dormi linistite in patutul lor in fiecare noapte.

  • RUTINA – Asigura-te ca inca de cand copilul tau este bebelus stabilesti impreuna cu partenerul tau (si restul familiei ) o rutina de somn. Spun si restul familiei pentru ca stim ca mereu se gaseste cineva sa ne faca o vizita la momente inoportune. Asa ca cel mai bine este sa va anuntati familia si prietenii ca de la o anumita ora vizitele sunt interzise (bineinteles ca vor fi si situatii exceptionale). Ca fetita mea de 20 de luni sa fie gata de somn la ora 19.00 eu trebuie sa ma asigur ca ea este linistita si relaxata deja la acea ora. De aceea de fapt rutina noastra de seara/somn incepe mult mai devreme – 17.30 – masa de seara care nu dureaza mai mult de jumatate de ora, 18.00 – baita sau dusulet, 18.30 – 19.00 – pregatirea pentru somn – masaj cu ulei de masline sau crema de bebelus , bautul sticlei de lapte , imbratisari si pupici, citirea unei povesti. Dupa tot acest ritual va garantez ca veti avea un copil linistit si gata de somn. Bineinteles ca nu se va intampla din prima asa ca trebuie doar sa perseverati pana reusiti.
  • RABDARE – Noi toti avem nevoie de mai multa rabdare nu credeti mai ales ca parinti. Stiu ca va fi greu sa renuntati la multe pentru a duce la indeplinire un somn linistit pentru copilul vostru dar numai contemplati faptul ca daca veti reusi atunci serile va vor apartine din nou. Veti putea in sfarsit sa va relaxati din nou la un film bun sau o cina romantica alaturi de partener sau daca aveti pe cineva care sa pazeasca bebele puteti chiar sa iesiti in oras fara sa va ganditi ca cel mic plange acasa. Ce zici crezi ca merita?
  • MULTE ACTIVITATI – Ca sa te asiguri ca ai un bebe/copil pregatit pentru somn trebuie sa te asiguri ca este obosit nu crezi? Deci tine-l ocupat in timpul zilei si mai ales dupa amiaza (dupa ce se trezeste din somnul de dupa amiaza) – cantecele, jocuri, puzzle sau o plimbare prin parc si pe la locul de joaca. Fetele mele sunt mult mai obosite dupa ce merg pe afara. Stiu ca poate fi obositor credeti-ma eu am in grija doua 🙂 dar ca sa va puteti relaxa seara in liniste este mai bine asa.
  • SOMNUL de DUPA AMIAZA – Este foarte important mai ales pentru copiii sub 6 ani. Cat doarme copilul la pranz depinde de varsta lui bineinteles dar este important sa o faca pentru ca altfel va fi mult prea obosit seara si va plange sau va adormi mult prea devreme fara ca masa de seara sa fie luata , fara sa bea lapticul sau sa faca atat de necesara baita. In plus trebuie sa va asigurati ca de la sfarsitul somnului de pranz/dupa amiaza vor mai fi inca cel putin 4 ore pana la somnul de noapte. Pentru a intelege va dau un exemplu de cum ziua fetitei mele de 20 de luni decurge:

7 dimineata – trezirea

7.30/8 – micul dejun si laptic

8 – 10.30.00 – joaca, plimbare si orice alt fel de activitati

10.30 – 11.00 – relaxare inainte de somn si laptic, imbratisari si poate o poveste

11.30 – somn de pranz

13.00 – 13.30 – trezirea

13.30 – 14.00 – pranzul

14.00 – 17.30 – joaca, plimbare, activitati

17.30 -incepe rutina de seara explicata mai sus

Asta este tot. Bineinteles ca vor exista momente cand nu va merege sau va trebui sa va straduiti indelung pana cand copilul se va obisnui cu rutina. Ideea este ca odata stabilita rutina copilul va sti la ce sa se astepte si va accepta cu mai multa usurinta faptul ca noaptea se doarme.

Desigur ma veti intreba de ce 7 seara si nu 9 seara sau mai tarziu. Ideea este ca este pentru copiii sub 2 ani cel putin somnul intre 19.00 si 24.00 este foarte important. In plus copii trebuie sa doarma un anumit interval de ore in fiecare zi – asa ne asiguram ca timpul pe care il vor pretrece trezi copii vor fi zambitori, ascultatori  si veseli.

  Varsta
  Ore de somn
0 – 2 luni
   10.5 – 18
2 – 12 luni
   14 – 15
1 – 3 ani
   12 – 14
3 – 5 ani
   11 – 13
5 – 12 ani
   10 – 11

Sursa privind orele de somn – http://sleepfoundation.org

Ca de obicei astept intrebari si orice alte sfaturi pe care sa le impartasiti cu mine si ceilalti cititori va invit sa va lasati gandurile in comentarii.

 

8 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »