Parenting

Cum sa raspunzi copilului atunci cand e nerespectuos

Daca ma vei intreba ce cred despre cum este sa fi acasa mereu…probabil ca voi raspunde:

“Being a mum is the <<BEST job>> in the whole world!”

Asta daca ma prinzi intr-un moment in care sunt odihnita, niciuna din fete nu este bolnava sau pur si simplu sunt zen. A fi mama este intr-adevar cea mai frumoasa <<slujba>> din lume dar as minti daca as spune ca nu am momente cand imi vine sa fug departe pe un camp si sa tip. Uneori tip si acasa…si of cat regret apoi…

Copiii sunt fiinte care se modeleaza in timp iar noi mamele suntem cele care avem un rol fundamental in modelarea lor. De aceea, este bine sa ne gandim de cel putin zece ori inainte a a reactiona actiunilor copiilor nostri. Avem o singura sansa…asa ca trebuie sa fim sigure ca ne purtam cu ei asa cum merita, asa cu am fi vrut parintii nostri sa se poarte cu noi.

angry child

Asa ca atunci cand copilul tau urla ca nu area sa place din parc sau de la “playdate” ca nu s-a jucat sufficient si ca pur si simplu nu vrea sa se imbrace, in loc sa reactionezi la fel cu un urlet “Gata nu mai ai voie afara o saptamana! Iesi o data acasa! Vai ce bataie vei manca! Imbraca-te si ieri o data pe usa! etc.” ,

opreste-te si analizeaza. Stiu ca este mult mai usor sa ne iesim din pepeni dar daca si tu ii raspunzi cu aceeasi moneda carta diantre voi va continua. Copilul va tipa, tu vei tipa, iti vei trage copilul de mana si il vei FORTA sa faca ce TU ici doresti in aces moment.

Tu cum te-ai simti daca cineva te-ar forta sa faci ceva?

Trebuie sa fim un model pentru copii nostri si sa ii invatam sa fie respectuosi. Nu ii putem invata asta daca tipam la ei si daca in febra certii le interzicem lucruri – “nu mai ai voie afara o saptamana, gata nu mai venir aici niciodata”. Stil ca nu te vei putea tine de cuvant. Vorba Andrei  – “Niciodata sa nu spui NICIODATA!”

“NU NE PUTEM INVATA COPIII SA FIE RESPECTUOSI DACA NOI NU LE ARATAM RESPECT!”

Daca sunteti ca mine probabil va veti simti presta sa va pedepsiti sau sa tipati la copil in acel moment….De multe ori m-am lasat influentata de asteptarile si privirile celor din jur insa eu va incurajez sa incercati si una din varíantele (sau pe toate) de mai jos si sunt convinsa ca veti vedea beneficiile curand:

  • Ramai calma – Stiu ca pare imposibil atunci cand iti plange/urla copilul, insta a le raspunde la fel le va trimite mesajul gresit. Arate-le cum ar trebui sa se comporte atunci cand se intampla ceva ce nu este cum vor ei: ia o gura mare de are = respira adanc, numara pana la 20 si repetati ca nu e neaparat sa il puneti la respect in acel moment! Puteti astepta pana ajungeti acasa pentru a discuta “frumos” despre ce s-a intamplat.
  • Decodeaza-i purtatea – Puneti-va in locul copilului si incercati sa descoperiti de ce a reactionat prin urlet? L-ati prin cu garda jos? Ceea ce le cereti le pare imposibil? Se simt neputinciosi? Poate nu au terminat ceva de discutat cu prietenii lor, poate tu l-ai intrerupt exact in mijlocul jocului? Felul in care reactioneaza copilul tau in exterior arata ceea ce simte in interior. Copiii, mai ales cei mici, nu stiu sa isi ascunda sentimentele si de cele mai multe ori nu pot fi expliciti in ceea ce simt. Pentru ei exista ACUM si vor sa profita cat mai mult de acea clipa …degeaba le vei spune ca “se vor mai juca” , “vor mai vedea acea persoana”.
  • Empatizeaza (foarte legat de punctul de mai sus) – Ajuta-ti copilul sa isi inteleaga propriile sentimente oferindu-le un rasouns empatic – ” Stiu ca pare nedrept ca trebuie sa plecam deja!” sau “Stiu ca e greu sa pleci atunci cand va distrati atat de bine!”. Nu trebuie sa fi neaparat de acord cu ceea ce simte dar poti arata ca incerci sa ii intelegi experienta.
  • Cat este ceasul? – Comportamentul copiilor poate fi afectat si din alte motive nu numai de cerinta ta – e ora pranzului? le este foame ,somn, sete? Incearca sa ii intelegi si sa le rezolvi nevoile inainte de a reactiona violent.
  • Ia-o inset! – In loc sa reactionezi imediat la comportamentul si vorbele copilului tau poti incerca sa o iei incet, sa pui frana. “Oh ce recepe si tare vorbesti! Mi-ar placea sa te ascult dar nu inteleg ce imi spui. Ce ar fi sa ne calmam ca sa inteleg ce vrei sa imi spui?”
  • Uita – Uneori este mai usor ca pur si simplu sa ignoram reactia copilului mai ales daca stii ca copilului tau ii este somn sau foame sau daca crezi ca nu te vei putea abtine sa reactionezi violent. Asta nu inseamna ca trebuie sa ignori total comportamentul nerespectuos. In momentul in care si tu si el veti fi mai calmi veti putea desigur discuta despre ce s-a intamplat si despre cum ar fi bine sa se poarte data viitoare.
  • Imbratiseaza-l – S-ar putea sa fie greu mai ales daca si copilul se va opune. Uneori cand se enerveaza tare fata mea cea mica ma impinge, insa uneori tot ce au nevoie copii nostri este de o imbratisare. Daca poti trece peste comportamentul rautacios al copilului vei putea sa vezi ca copilul tau sufera si are nevoie de suport emotional.

 De Cele Mai Multe Ori O Imbratisare E Mai Buna Decat Orice Reactie Verbala.

Sursa imagine: http://www.markmerrill.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »