Desert,  Prajituri,  Prajituri

Foi de placinta altfel – Varteje cu gem sau scortisoara

Fetita mea cea mare a inceput clasa pregatitoare de o saptamana si dupa cum stiti pe perioada cand copii sunt la scoala au nevoie de o gustare. Asa ca m-am gandit sa incerc sa fac ceva cu foile de placinta pe care le-am cumparat saptamana trecuta din Kaufland.

Am scos foile de placinta din congelator si le-am lasat sa se desghete bine. Aveti grija totusi sa nu se inmoaie prea mult. Eu am facut aceste varteje de foietaj in doua zile separate. Primele au fost cele cu gemul de prune proaspat facut de mama mea.

varteje

 

Pur si simplu dupa ce foietajul s-a desghetat am intins foaia peste care am intins vreo 4 linguri de gem. Nu puneti foarte mult pentru ca altfel veti vedea ca gemul iese din foietaj. Vedeti vartejul din dreapta.

Rulati foietajul si apoi cu un cutit ascutit taiati felii cam de 1 – 2 cm. De preferat ar fi sa bagati aluatul de foitaj inapoi in frigider dupa ce ati pus gemul dar daca nu aveti rabdare la fel cum nici fetele mele nu au avut e ok. Feliile se vor taia mai groase un piculet. Imprastiati-le pe o tava in care ati pus hartie de coptsi puneti intr-un cuptor preincalzit la 200 grade Celsius. Va lua in jur de 15 minute ca vartejurile sa fie gata si bine rumenite.

IMG_0581

 

Pentru vartejurile cu scortisoara procedati la fel numai ca vreau sa va spun ca pe ele le-am bagat la frigider si dupa ce am taiat felii si dupa ce le-am asezat in tava.

Din cate vedeti acestea mi-au iesit mai subtirele. Aluatul a fost mai tare si am reusit sa tai mai multe felii.

Crema pe care o puneti inauntru este alcatuita din 100 grame de unt la tenperatura camerei, 100 grame zahar brun si bineinteles 3 lingurite de scortisoara.  Aceasta va fi intainsa in acelasi fel ca si gemul.

Inainte sa le bagati la frigider dupa ce le-ati taiat faceti o compozitie din un ou si 2 linguri de laptepentru a le unge. Puteti presara niste zahar brun pe deasupra dar cum eu am uitat(se mai intampla cand ai doi prichindei prin casa) dupa ce le-am scos din cuptor am presarat niste zahar pudra pe deasupra.

IMG_0599

Sunt nemaipomenite aceste mici vartejuri si cu siguranta cu mai putine E-uri decat tot felul de cornuri care se gasesc in magazin nu credeti?

Data viitoare voi incerca sa imi fac singurica aluatul. Sper ca voi reusi. Oricum va tin la curent.

Stay tuned – multe alte retete vor urma.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »